U bevindt zich hier: Home » Burn-out

Is stress nog leuk?

Stress is – volgens haar definitie – een toestand van psychische spanning die aanleiding is zowel psychische als fysiologische reacties. De externe prikkel (of stressor), roept stress op als betrokkene niet de mogelijkheden heeft er adequaat op te reageren. Een beetje stress is niet erg. Vaak heeft het je nét die extra boost om iets gedaan te krijgen. Langdurige stress is echter altijd ongezond.

Symptomen van stress

De symptomen van ongezonde stress zijn onder meer: hoge bloedruk, gespannen spieren, slaapproblemen, maagklachten, hoofdpijn, concentratieproblemen, cynisme, woede, het gevoel “op de rand te staan”, emotionele gevoeligheid, meer roken en of drinken, jezelf terugtrekken/ isoleren.

Stressbronnen

Risicofactoren voor werkdruk en werkstress kunnen ‘harde’ factoren zijn als hoge taakeisen, een hoog werktempo, of een gebrek aan kennis en vaardigheden. Maar ook ‘zachtere’ factoren als onduidelijke communicatie, of een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering spelen een rol. Bovendien kampen veel bedrijven met de gevolgen van vergrijzing en volgt de ene reorganisatie op de andere. Gevolg: te weinig mensen met ervaring en te weinig nieuwe aanwas.

Whitepaper Burn-out

Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out kan het gevolg zijn van chronische stress op de werkplek die niet goed gemanaged is. In onze whitepaper lees je over de mogelijke oorzaken, de factoren die meespelen en de aanpak van je herstel. Je krijgt concrete handvatten en bovendien tal van tips!

 

Stresstest

Chronische werkdruk kan leiden tot stressklachten. Als je deze klachten langdurig ervaart kan het zorgen voor overbelasting en uitputting. Zonder voldoende momenten van rust en verlichting kan dat uitmonden in een burn-out. Wil je weten waar jij staat? Vul dan de checklist burn-out in.

Doe de test   

 
 

Overspannen

Iemand die overspannen is, ervaart een gevoel van machteloosheid of onvermogen om met de stress op dat moment om te kunnen gaan. Volgens de huisartsenrichtlijn is het dagelijks functioneren minstens 50% minder dan normaal. Bij overspannenheid is in ieder geval sprake van minimaal drie klachten uit deze rij:

  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Gejaagdheid
  • Prikkelbaarheid
  • Niet tegen drukte of herrie kunnen
  • Emotioneel labiel
  • Piekeren
  • Concentratieproblemen / vergeetachtigheid

Of toch burn-out?

Bij burn-out bestaan de klachten minimaal een half jaar. De belangrijkste verschillen met overspannenheid zijn de mate van uitputting en moeheid. Iemand die burn-out is ervaart controleverlies en machteloosheid, en heeft significante problemen in het beroepsmatig en of sociaal functioneren.

Bij een burn-out ben je vaak jarenlang over je grenzen gegaan en zijn zelfs al je reserves opgebruikt. Daardoor is er sprake van totale uitputting en zijn er serieuze uitvalverschijnselen, zoals niet meer in staat zijn tot simpele huishoudelijke taken, geen energie meer hebben om te wandelen (laat staan sporten), geen prikkels meer kunnen verdragen (feestjes, TV kijken) en je niet meer kunnen concentreren in je werk.

 

Stressvrij werken en zelfsturing

Naar alle trainingen

Begeleiding bij herstel

Het herstel bij een burn-out duurt lang, soms wel langer dan een jaar. En deskundige begeleiding is hierbij essentieel. Je wilt immers niet alleen voor nu herstellen, maar ook zorgen dat je niet meer terugvalt.  Dat betekent dat je op sommige gebieden ander zult moeten leren denken en handelen.

Een professioneel therapeut zal met je werken aan je overtuigingen en aan de manier waarop je met stress veroorzakende situaties om gaat (je copingstijl) Je zult ander gedrag moeten leren ontwikkelen, om na verloop van tijd niet weer in hetzelfde patroon terecht te komen en opnieuw uit te vallen.

 

Gesprek over burn-out preventie

Een manager of leidinggevende kan een werkklimaat creëren en stimuleren waarin meer aandacht is voor dit thema. Een sfeer met als uitgangspunt dat als mensen vitaal zijn en ruimte krijgen om met zichzelf contact te maken, dit de productiviteit ten goede komt. Als je als manager de visie kunt hebben: vitaliteit boven productiviteit, heb je uiteindelijk een productiever team.

Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid en burn-out preventie, neem dan contact op via 071 301 2841 of vul je gegevens in via onderstaande knop.

Neem contact op

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

web-monitoring-ok